Oswojony Wicher

Oswojony Wicher
Oswojony Wicher

Wideo: Oswojony Wicher

Отличия серверных жестких дисков от десктопных
Wideo: Ведьмак 1 - #1 Гайды (стоит покупать,уровень сложности,основы и тд.) 2023, Luty
Anonim

Neoklasycystyczny apartamentowiec wybudowany przez architekta G.A. Gelrich na początku XX wieku, położony przy ulicy Shchepkina, biegnącej równolegle do Prospektu Mira. Później dom otrzymał nudną i pozbawioną wystroju boczną zabudowę. Sąsiednie domy 18 i 24, a także 25 i 13 przy ulicy Shchepkina i dom 19 przy ulicy Gilyarovskogo są również częścią historycznego rozwoju dzielnicy. Zachowanie neoklasycystycznej elewacji podczas przebudowy domu Gelrichów wydawało się jedynym słusznym rozwiązaniem, ponieważ to właśnie elewacja kształtuje obraz i miejsce domu w jego otoczeniu. Zachowanie samej elewacji poprzez dodanie do niej nowego budynku z dwoma kondygnacjami parkingu podziemnego nie jest łatwym zadaniem inżynieryjnym. W trakcie budowy elewacja zostanie specjalnie wzmocniona, dosłownie „zawieszona” nad ziemią.

W trakcie przebudowy dom całkowicie zmienia swój układ, wyburza się boczne budynki, a między nimi zagęszcza się przestrzeń dziedzińca. Nowy obiekt całkowicie zajmie miejsce i zostanie precyzyjnie wpisany w jego granice, dość ciasno przylegając do sąsiadów. Dlatego, aby nie pozbawiać domu 19 przy ulicy Gilyarovskogo światła dziennego, nowa bryła została schodkowa - taki był kształt jego górnej części, a nawet plan od strony dziedzińca. Wysokość historycznej części budynku wynosi 5 kondygnacji, a nowa kubatura znajdująca się za nią waha się od 5 (po prawej stronie) do 7 kondygnacji.

Architekci stworzyli trzy nowe fasady modernistyczne, ale z wyraźnym posmakiem art deco, a nawet racjonalnej secesji. Jest w nich dużo szkła, ale przezroczyste płaszczyzny narysowane są na cienkich pionowych liniach jasnożółtawo-różowego kamienia. Te kamienne pasy „wyrastają” z płaskiej kamiennej podstawy u dołu i „wyrastają” w poziomy pas u góry - tak jakby wysokie i częste prostokątne otwory zostały wycięte przez kamienny pryzmat. Pręty międzypodłogowe nieco równoważą tę odę do wertykalizmu, ale są „zagłębione” w płaszczyźnie szyby - więc przeważają piony.

Cienka i surowa siatka kamienno-szklanej fasady może przypominać Centralny Telegraf Rerberga (1925-1927) lub Północne Towarzystwo Ubezpieczeniowe (1909-1911). Jak widać, technika ta należy w równym stopniu do dziesiątego i dwudziestego wieku ubiegłego wieku - są więc wszelkie powody, aby rozumieć ją jako nawiązanie do historycznego kontekstu zachowanej neoklasycystycznej fasady. Ściśle mówiąc, w latach 1910-tych dom mógł otrzymać podobną rozbudowę. Charakterystyczne, że w interpretacji Andrieja Romanowa i Jekateriny Kuzniecowej motyw nabiera bardzo nowoczesnych cech - podkreślonej prostoty i lekkości, nieosiągalnej w latach 1910-1920.

Fasada dziedzińca podzielona jest na kilka wysuniętych - cofniętych form, co również ułatwia jej odbiór w towarzystwie otaczających budynków. Dom przestaje wyglądać jak gigantyczna, solidna bryła (którą tak naprawdę jest) - i wydaje się być zespołem budynków zaprojektowanych w tym samym stylu.

Plan nowego budynku będzie składał się z dwóch części - prostokąta wydłużonego wzdłuż ulicy Szczepkina w miejscu kamienicy, ściętej z jednej strony ścianą sąsiadującego z nią historycznego „sąsiada” oraz całkowicie nowej części dziedzińca, również na planie prostokąta, tylko węższego, przez co przy jego ulicy jest praktycznie niewidoczna. Pomiędzy nimi w środku planu narysowano owalne atrium - główny innowacyjny rdzeń projektu.To atrium ma bardzo skomplikowany plastik, jest skręcone jak tornado, przenika wszystkie piętra budynku, pochyla się w stronę holu i niejako chwyta osobę wchodzącą do wielkiego, opalizującego lejka. Dynamika jego przekątnych skrętów nie rozwija się w głąb budynku, nie rozprzestrzenia się, ale jest zbierana przez potężny pakiet linii sił przenikających budynek na wylot.

Ogólnie rzecz biorąc, ta metafora wiru w środku uporządkowanej struktury przeciętej przez nieliniowy przepływ pręta wygląda sprytnie. W końcu, gdzie powstaje tornado? Na granicy strumieni ciepłego i zimnego powietrza. Tutaj również mamy granicę dwóch stref - jedna, mówiąc relatywnie historyczna, przylega do starej elewacji i zachowuje pamięć konturów dawnego domu. Drugi jest nowoczesny i na ich skrzyżowaniu pojawia się wir, lejek, wir. Który jednak nigdzie się nie porusza i nawet nie wyrywa się, jak można by pomyśleć o wirze. Nie, atrium jest zlokalizowane, ukryte w bryle budynku i widoczne tylko we wnętrzu. Mała latarnia, która go oświetli, nie będzie widoczna nawet z ulicy Shchepkina.

Atrium zlokalizowane jest dokładnie pośrodku budynku pomiędzy węzłami dwóch klatek schodowych i wind i łączy po cztery biurowce każdej kondygnacji, których układ jest standardowy. Nad pierwszym piętrem, gdzie znajduje się hol, dosłownie wisi nad ogromną szklaną „rurą”. Hol oferuje główną perspektywę tej hipnotyzującej konstrukcji. W atrium autorzy projektu zastosują specjalną dichromatyczną szybę niemieckiej firmy SCHOTT, której kolor zmienia się w zależności od kąta patrzenia, nasłonecznienia i tła. Efekt wynika z połączenia warstw o ​​niskiej i wysokiej refrakcji - dzięki temu zwiedzający będą mogli obserwować tęczę wewnątrz budynku lub spojrzeć z pierwszego piętra na gigantyczny „kalejdoskop”, załamując wszystko, co dzieje się wokół, na fantastyczne obrazy.

Każda przebudowa z adaptacją to złożona decyzja równoważąca chęć zachowania historii i możliwości współczesnej architektury. W tym projekcie Andrei Romanov i Jekaterina Kuznetsova zdołali nie tylko połączyć jedno i drugie, ale także artystycznie pokonać ich zderzenie - ukrywając w samym środku budynku swoją główną atrakcję - biomorficzną studnię szklanego wiru.

powiększanie
powiększanie
Вид атриума
Вид атриума
powiększanie
powiększanie
Реконструкция офисного здания на улице Щепкина. Проект, 2009. Атриум: фотография с макета © ADM
Реконструкция офисного здания на улице Щепкина. Проект, 2009. Атриум: фотография с макета © ADM
powiększanie
powiększanie
Эскиз
Эскиз
powiększanie
powiększanie
Вид атриума
Вид атриума
powiększanie
powiększanie
Реконструкция офисного здания на улице Щепкина. Проект, 2009. Разрез © ADM
Реконструкция офисного здания на улице Щепкина. Проект, 2009. Разрез © ADM
powiększanie
powiększanie
План 1 этажа
План 1 этажа
powiększanie
powiększanie

Popularny według tematu